Menu Zavrieť

Zima 2019/20 a lezenie v CoC :)

Skalkárska sezóna beží na plné obrátky, pomaly plánujem, čo si najbližšie vyleziem v letných Tatrách a akosi som aj zabudol, čo sme v zime preliezli. Plány boli. Tak ako vždy. Ale na rovinu treba napísať, že počas zimnej sezóny 2019/20 som v Tatrách z pohľadu lezenia moc vody nenamútil.

Dôvody? Kašlať na ne! Vždy som sa snažil hľadať spôsob ako to ide a nie dôvod, prečo to nejde!
Raz nám zima dopraje, inokedy zase nie.

Ale v skratke: Haike, ako top spolulezec v horách, išla začiatkom decembra pod skalpel. Do toho 2x choroba, nejaké tie kurzy, kopec prednášania a učenia v škole a v polovici marca plánovaná Haute Route v Ötztalských Alpách na lyžiach – to znamenalo, nutnosť naháňania výškových metrov na lyžiach a stratenej a zdecimovanej kondície po chorobe.

Skialpinizmu som toho v zime nedal už vôbec nič, táto zima bola na 99% na lyžiach skitoruingová 🙂 Ale možno si len treba začať zamieňať pojmy ako mnohí a potom budem aj ja veľký skialpinista 🙂 Aspoň rečami 🙁

Napriek uvedenému, je za mnou (nami) kopec výletov, veľa veľa fotiek, množstvo zážitkov a nových skúseností. Najviac si asi cením, že sa mi podarilo v zime dvakrát zaliezť v severnej stene Ďumbiera v Nízkych Tatrách. V Ďumbieri je väčšinou nevľúdne počasie, podmienky málokedy prajú. Avšak január 2020 bol v tomto opakom. Často bezvetrie, tesne pod nulou, firny a parádne držiaci sneh, radosť liezť 🙂

Zimu posledné roky začíname s Haike väčšinou v okolí Popradského plesa. Tento rok robíme výnimku, ideme na Terynku, slečna má pár dní pred operáciou kolena. Reku, nech si užije trochu zimy. Operáciu absolvovala, vyzerá, že úspešne. Aj to vyzeralo na rekonvalescenciu v nížinách, ale človek mieni, muži menia 🙂 Ale naspäť na Terynku!

Na začiatku zimy fotky na FB hlásia dobré podmienky v SV-ej stene Malého Ľadového štítu v ceste Krištálový sen (V, 80st.). Famózna cesta. Mám ju prelezenú z januára 2017, kedy bola ozaj v top podmienkach. Na konci apríla 2017 sme si ju chceli preliezť prvýkrát aj spolu s Haike. Žiaľ, na pár minút vtedy zasvietilo slnko, ohrialo vrchné partie a boli sme pod paľbou padajúcich ľadov… Takže útek po 1. dĺžke. Začiatkom decembra 2019 ideme do toho. Predpoveď neistá. Doobeda dobre, poobede vetrisko, sneženie, oblačnosť. A aj tak bolo, akurát, že tento nečas prišiel už pred obedom. Vyliezli sme cca 70-80 metrov, ozaj to išlo ako po masle, podmienky dovtedy vynikajúce. Potom sa to všetko zvrtlo, takže zase mastíme dole. Ale Haike sa do cesty isto rada vráti. (PS: v ceste už mám tuším 4 skoby)

Potom sa celú noc čerti ženili, v nedeľu Mišo G. s Ďurifukom do cesty nevedeli ani nastúpiť, my sme dokonca pre množstvo nového nafúkaného snehu nevedeli vyjsť ani do Baranieho sedla. Ale aspoň sme sa pomotali po doline a niečo pofotili.

Január bol v znamení Ďumbiera a Nízkych Tatier. No a prečo nevyužiť ponuku od znalca steny a náčelníka GLK (Rudo Hajdučík). Na Ďumbieri vraj v niektorých cestách podmienky desaťročia, tak šup ho do parádnej ľadovosnehovofirnovej cesty (Ľadový zárez – variant, Cesta na pamiatku J. PetrenčákaŠtiavnica, Ďumbier).

Alebo keď sa spojí GLK, Mountainia a Colours of Climbing 🙂

Ďumbier, domáce ihrisko Stredoslovákov, večne ufučaný. Teraz pre zmenu južný vietor, takže sme boli pekne v teplúčku v závetrí 🙂 Pridáva sa k nám Mirko Černo a Matej Piliar, ranný čaj a horec na chate a ideme na to.

Podmienky v Ďumbieri pretrvávajú, hádžem cez týždeň udičku Lukymu. Keď sa spojí coloursofclimbing a podsnami.sk, vznikne z toho veľmi vydarený výjazd v štýle časovky, alebo keď sa dá, všetko sa dá stihnúť 🙂 Lukáš pomaly zbiera skúsenosti zo zimného lezenia, hádam niečo odomňa pochytil, takže to bol aj taký minikurzík 🙂 Využívame top podmienky v stene a hybaj do megaklasiky ďumbierskeho lezenia 🙂 (Ďumbier, severná stena, Baníkov pilier, 21.1.2020).

Bolo to v štýle RIDEandCLIMB or CLIMBandDRIVE 🙂

  • 5.20 odchod zo Senca;
  • 9.15 horec na Chate M. R. Štefánika;
  • 11.50 naliezame do cesty;
  • 15.00 dávame s Lukym ťukes na Ďumbieri;
  • 19.15 príchod na byt do SC/PK;
  • do 23.00 robím na compe, som na kašu;
  • ale stálo to za to!

Luky aj pekné video spravil. Je to ľahšia cestička, kto chce spoznať stenu a vyskúšať čaro zimného lezenia, odporúčam. My sme ju mali ozaj vo vynikajúcich podmienkach, liezlo to samé 🙂 A hádam s Lukym toho v zime ešte čo vylezieme!

Začiatkom januára si cestu Baníkov pilier vyliezla aj Baška. Všestranné dievča, veď to má v génoch. A do steny ju nezobral nikto iný ako Rudo (jej otec). Vraj sa jej páčilo a splnil sa jej sen 🙂 Ak neviete nič o Rudovi, skúste si vygoogliť (Rudolf Hajdučík), čo to je za postavičku a prečo je zapísaný v histórii, ale aj v súčasnosti, slovenského horolezectva veľkými písmenami 🙂

Január končí, mne začínajú povinnosti. Veľa prednášok v škole, do toho si dorábam môj inštruktorský kurz, plánujeme a realizujeme s Jaškom lezecké sústredenia a kurzy atď. V rámci môjho ďalšieho vzdelávania som sa ocitol na prelome januára a februára 2020 na Popradskom plese. Kurz budúcich inštruktorov horolezectva – zimná časť, tentokrát som teda v pozícii frekventanta. Veľa teórie, debát, nácviku, aj nových vecí, precvičovanie starých, ale aj lezenie. Počasie počas 5 dní také aj onaké, v niektoré dni liezli iba Maďari a Česi (asi viete ako bolo – sneženie, odmäk a vietor okolo 100 km/hod.).

Napriek tomu sme stihli 2 ľahšie cesty – na Tupej, Gálfyho rebro (variant zľava), obť. cca 4/4+ a na Zlomiskovú vežu nejaký variant Szcepanského cesty (obť. 3, sem tam 4).

Toľko z mojej (našej) horolezeckej zimy 2019/20. Niečo sa podarilo, veľa vecí sa nepodarilo. O to väčšia motivácia do ďalšej zimy. Dúfam, že Haike bude mať koleno fit a taktiež dúfam, že sa budúcu zimu zase naviažem s niekým novým na lano. A ak bude skúsenejší, rád sa niečo nové naučím a ak bude menej skúsený, rád mu svoje skúsenosti odovzdám…


Leto strieda zimu, zimné topánky meníme za nástupové tenisky a lezečky, cepíny a lyže odkladáme do kúta, vyťahujeme skalkárske expresky, skalkárskych lezeckých sprievodcov alebo malé útočné ruksaky do letných tatranských ciest. A tak stále dokolo…

Kolobeh prírody, kolobeh lezenia, kolobeh nášho života 🙂

My s parťákmi na letnú sezónu plány máme, dokonca aj tajné sny. Naše zážitky a výlety prezentujeme aj na našej FB stránke alebo na mojom osobnom instagramovom profile.
A aké sú tie vaše plány?

Text: Igi M. (23.5.2020)
Foto: Haike I., Rudo H., Luky Č., Ďuro H., Peter H., Igi M.
Video: Luky Č.

PS: kto nepostrehol, dávam do pozornosti – Letná tatranská horolezecká sezóna 2019 v štýle coloursofclimbing

Facebook Comments Box