Menu Zavrieť

VÝZVA/CHALLENGE/WEZWANIE 2020 – Colours of Climbing, vyhodnotenie

V mojom okolí sa sem tam v rámci srandy radi podpichujeme a niekedy aj trošku hecujeme. Veď sranda musí byť. Tak som sa v januári 2020 po úspešnej odozve na VÝZVU 2019 zase rozhodol trošku podpichnúť ľudí, s ktorými sa stretávam pod skalou a stanovil im lezecké výzvy pre rok 2020. Trošku som sa zamyslel nad ich vtedajšou lezeckou formou a zároveň som si premyslel, čo by pre nich mohla byť lezecká výzva v roku 2020, vzhľadom k ich výkonnosti.

A som rád, že všetci na VÝZVU zareagovali a s menšou väčšou vervou sa do nej pustili. V roku 2019 sa do výzvy zapojilo 6 ľudí, výzva v roku 2020 bola adresovaná 11 ľuďom a som rád, že všetci výzvu prijali

Takže, ako to prebiehalo? (Ďalej budem čerpať z našej súkromnej udalosti na FB, príp. z messengerovskej komunikácie).

Január 2020

„Ahojte, rok 2020 sa nám už rozbehol a pripravil som pre vás lezecké výzvy. Dúfam, že som nikde neprestrelil, ale zároveň ani nikoho nepodcenil. Viem, že všetci lezieme najmä kvôli sebe, ale zároveň verím, že také malé „štengrovanie“ a „podpichovanie“ nezaškodí ?
Ak výzvu zrealizujete, máte u mňa 0,75L fľašku dobrého vínka. Ak výzvu prijmete, ale nezrealizujete, mám u vás fľašku ja ?
Vínko: buď z Vinárstvo Doľany alebo od Bukyho (Vinovin? Alebo iné dobré vínko ?


Rudo Hajd.: cesta „Óda na radosť“ štýlom „team RP“ za cca 7+ na Kežmarák + narovnanie cesty „Oddelená skutočnosť“ v dolnej časti cesty na Kaľamárke – obťažnosť zatiaľ neznáma (max. na 3 pokusy). PS: na jar 2020 sa ustanovila a potvrdila obť. 8- UIAA.

Lili W.: splní 2 z 3. Buď vylezie na Hrádku min. 13 dĺžok vo viacdĺžkach za jeden deň alebo „Veveričia“ (6) na Kaľamárke alebo jednu cestu v tzv. veľkých tatranských stenách (Lomničák, Kežmarák až hore alebo Galéria Ganku).

Haike I.: vzhľadom k svojmu zraneniu kolena a operácii (z roku 2019), hociaké 4 nové tatranské cesty obť. 4 a viac.

Barča. Hajd.: cesta obť. 7a (8 UIAA) na SK + „Talianska“ (7 UIAA) na Kaľamárke.

Simona: splní 2 z 3. Buď „Spiaca krásavica“ za 7 na Bláznovi alebo „Zelené srandy“ za 6 na Kaľamárke (max. 2 pokusy) alebo 5 nových ciest vo VT, s tým, že min. polovica štandov bude „na vlastnom“ a min. polovicu dĺžok bude ťahať.

Martin Nov.: „Neznámy sokolík“ za 6+ na Kršlenici + „Zdenkina“ za 7- na Bláznovi.

Marek H.: Team RP prelez cesty „Óda na radosť“ za cca 7+ na Kežmaráku.

Martin (Sláďo): na Hrádku za jeden deň prelez ciest „Dvojšpára“ za 7, „Diretka“ za 7 a „Martinská“ za 6, s tým, že bude ťahať všetky kľúčové/ťažké dĺžky + prelez nejakej normálnej cesty v obť. min. 8 UIAA na Pajštúne al. Bláznovi.

Peter J.: prelez na prvom konci hornej časti cesty „Weg der Freiheit + Stadler Kröttlinger Risse“ na Blechmaueri + prelez druhej dĺžky „Božský traverz“ za 7+ na Bláznovi + do 30.6.2020 si spraví tatranský deníček, aby vedel reálne posúdiť, čo mu ešte „chýba“ na inštruktora MCI.

Luky (Čemis): prelez „po vlastnom“ cesty „Peťov zárez“ za 5/5+, ale môže použiť 1 BH + prelez cesty „Ešte teplá“ za 6+ (obe na Kaľamárke).

Martin (Brogy): splní 3 zo 4. Buď vylezie „Luckina“ za 7+/8- na Bláznovi do 2 pokusov alebo „Marekovo brucho“ za 8- na Pajštúne do 4 pokusov alebo „Dvojšpára“ za 7 na Hrádku alebo „Obrovský kút“ za cca 6-/6 na Kežmaráku.

PS: bavíme sa o RP prelezoch ?

Január 2021

Prešiel rok a ako to teda dopadlo? Traja účastníci výzvu splnili, niektorí splnili časť a niektorí… Poďme rad za radom.

Haike – splnená výzva

Nielenže výzvu splnila, ale ju aj prekonala. Koleno síce ešte nie je ani po roku stopercentné, ale Haike má v roku 2020 za sebou cca 20 tatranských horolezeckých túr, navštívila nové doliny a štíty. A ešte aj vyhrala Súťaž Colours of Climbing 2020. Gratulujeme 🙂 Alebo za všetkým hľadaj nielen Covid, ale najmä lásku 🙂

Simona (Sima) – splnená výzva

Príjmené prekvapenie a neuveriteľný progres. Liezla veľa a kvalitne. Skalky, aj viacdĺžky. Splnila všetko, aj nadplán a pomaly a isto začalo v roku 2020 atakovať obť. 8 UIAA. Nech jej to lezie aj naďalej, nech sa baví lezením. Želám jej stabilizáciu výkonov okolo 8- až 8 UIAA a potvrdenie je výkonnosti na skalkách aj mimo Malých Karpát. Má na to!

Pripájam jej správu po preleze prvej časti výzvy: „Ahoj Igi, dnes sme boli poliezť na Bláznovi. A prvú časť tvojej challenge mám za sebou. Spiaca krásavica sa podarila dať OS a to po asi mesiaci nelezenia ? ale celkom dosť potrápila. Nemať túto výzvu asi by som aj odsadla, ale motivácia a vôľa bola silná, a tak sa zadarilo…“

Martin (Brogy) – splnená výzva

Výzvu prijal dodatočne, s o to väčšou vervou sa s ňou popasoval. Škoda tých Tatier a Obrovského kúta. Tiež zaznamenal výrazný výkonnostný progres, podobne ako Sima. Už to len neprehnať a nezraniť sa!

Rudo H. – čiastočne splnená výzva

Klobúk dole pred jeho dlhodobou vyrovnanou a vysokou výkonnosťou. A nielen na skalkách. V rámci výzvy preliezol cestu Oddelená skutočnosť direkt na Kaľamárke a zaznamenal prvé RP. Žiaľ, z rôznych dôvodov nenavštívil v roku 2020 V. Tatry. Škoda. Ale zase. Kto si len tak struhne 105 ciest na Kaľamárke za jeden deň. A ešte aj v ďalších 105 cestách odistí svojho verného parťáka?

Lili čiastočne splnená výzva

Čo ona dokáže stihnúť za rok, to je neuveriteľné. Aj keď výzvu splnila len čiastočne (Západná Lomnica), viem, že keby sa v lezení zamerala aj na ostatné projekty, vylezie ich s prstom v nose. Ale som rád, že si dorobila kvôli práci lezeckého inštruktora a klobúk dole, ako v tejto covidovej dobe úspešne bojuje so situáciou a svoju firmu stále a stále rozvíja tým správnym smerom. Gratulujem 🙂 Uvidíme, či ju v roku 2021 nahovorím na moju lezeckú ponuku, ktorú som jej predstavil v lete 2019…

Martin (Sláďo) – čiastočne splnená výzva

Martin bojoval, čo mu sily stačili. Ale bez spolulezca to moc nejde. Najmä bez relatívne vyrovnaného spolulezca. Martin dávno dávno liezol vysoké čísla a postupne sa k nim vracia. Aj chce liezť viacdĺžky. Ale asi ako výzvu na rok 2021 dostane, nájsť si vyrovnaného spolulezca, ktorý nehľadá výhovorky a nemá len prázdne reči 🙂

Barča – nesplnená výzva

Posledné roky nastavila latku výkonnosti vysoko, lezenie má v génoch. Síce výzvu nesplnila, ale za lezecký rok 2020 sa hanbiť nemusí. Má za sebou desiatky a desiatky dní na skalách, od marca až do novembra. Popritom bicykluje, skialpuje, transformuje svoju úspešnú firmičku do online sveta, vyvára atď. Dokonca aj boldrovať na Končitej bola. O.i. v rámci pretekov (Rajecko-Teplický horolezecký triatlon), ktoré mimochodom vyhrala, si len tak struhla v Porúbke 8- a v roku 2021 má v pláne vyliezť minimálne Anarchiu na Kaľamárke! Inak, je to síce Rudova rodinná istička, ale je to aj moja dvorná istička na skalkách 🙂 A aj jej zásluhou som posledné roky zaznamenal veľa pekných a hodnotných prelezov (napr. v sept. 2020 Zuziya na Kaľamárke).

Marek H. nesplnená výzva

Pán z Turca a priľahlých kotlín. Môj častý plánovač (veľké a tajné plány na rok 2021 máme) a na jeseň aj stabilný spolulezec. Plánoval ísť do Kežmaráku, nikoho však na druhý koniec lana nenašiel. Ale s Vladom Germanom počas roka 2020 vyčistili nejaké tie osmičky na Ostrve 🙂 PS: ďakujem za odistenie a podporu v súľovskom Matrixe 🙂

Martin Nov. nesplnená výzva

Martin veľkú časť roka premaródil. Škoda. Ale so svojou Jankou aj tak niečo v minulom roku poliezli, pobicyklovali, poturistikovali a pobežkovali. Veď on toho ešte veľa za lezením precestuje 🙂 A aj prelezie.

Luky (Čemis) – nesplnená výzva

V roku 2020 sa lezenie stalo čiastočne jeho prácou a možno aj preto si nenašiel čas na Kaľamárku a popreliezanie projektov v rámci jeho výzvy. Užíva si život, športovec telom a dušou, sem tam čosi pofotí, čo to natočí, pochváli sa. A hádam čoskoro spolu nejakú ďalšiu peknú zimnú mixovú cestu vylezieme…

Peter J. – nesplnená výzva

Zostal už len Peťo, môj súputnik spod skál za posledné roky. Peťo mal silnú jar, tešil sa do Rakúska, kde má od 2019 zavesený pytel na Blechmaueri. Btw. neuveríte ako ho to doteraz máta 🙂 Stále ho tam čaká. Jeseň premaródil, ale už zbiera sily na rok 2021 a naháňa kondíciu do hôr (lebo musí).

Je veľmi príjemné počas roka sledovať ako sa kto pasuje so svojou lezeckou výzvou. A celkovo s lezením. Vždy ma poteší, keď sa mi niekto z môjho okolia ozve a pochváli sa. Nielen s prelezom nejakej cesty. Alebo napr. že liezol krásnu cestu, navštívil novú oblasť… A je úplne jedno, či je tá cesta v obť. 5 alebo 8 🙂

Na záver budem rád, ak tí, čo svoje výzvy nesplnili, si ich splnia v roku 2021. A ostatní? Skúste si dané cesty spomenuté v tomto článku preliezť. Všetky do jednej sú to krásne cesty, na ktoré nezabudnete a užijete si ich. Šťastné prelezy a bavte sa lezením…

Text: Igi M., igi@coloursofclimbing.sk (13.1.2021)
Fotky: Filip V., Janka D., Extrémne v horách RTVS, aktéri výzvy a archív Igi M.

Facebook Comments Box