Menu Zavrieť

Lezecké kurzy 2020 – fotoreport, krátke zhrnutie

Informácie a fotky z našich kurzov pravidelne publikujeme na sociálnych sieťach a najmä na našej FB stránke. Nie je však na škodu spraviť sumár kurzov za rok 2020 a priblížiť atmosféru našich kurzov prostredníctvom bohatej fotogalérie.

V roku 2020 sme zrealizovali viacero kurzov. Väčšinou samostatne pod značkou Colours of Climbing, niektoré kurzy v spolupráci s JaškoBUS, HK Filozof BA alebo SHS JAMES (inštruktorovanie aj lektorovanie).

Okrem kurzov sa v priebehu roka snažíme organizovať aj lezecké sústredenia, či už skalkárske alebo tatranské (zimné, aj letné), príp. workshopy s rôznym zameraním.

Cieľom kurzov je, aby naši kurzisti po danom kurze:

  • rozumeli tomu, čo sa naučili;
  • dokázali dané činnosti robiť samostatne;
  • zároveň, aby dané zručnosti nevykonávali len automaticky, ale pri pri nich aj rozmýšľali;
  • cítili sa po kurze pri samostatnom lezení 100% bezpečne a isto;

Filozofiou a ústrednou myšlienkou kurzov Colours of Climbing je:

  • liezť čím skôr na „prvom konci lana“

Základný kurz skalného lezenia

3-dňový kurz v okolí BA (po dohode vieme zorganizovať aj v inej lokalite). Vhodný aj pre úplných začiatočníkov, aj pre tých, ktorí sa chcú posunúť z umelej steny na skaly, ale aj pre tých, ktorí si chcú doplniť svoje vedomosti zručnosti. Popri praxi, sa v rámci prestávok venujeme aj teórii a zvedavým otázkam. Po absolovaní kurzu sa dotyčný bude vedieť bez problémov a bezpečne pohybovať a pôsobiť na odistených skalkách, keďže nebude mať problémy s uzlami, naviazaním sa, istením, zlaňovaním, lezením na prvom konci lana, zostrojením vratného bodu pre lezenie „top rope“, previazaním sa a pod. Sú to základy, ktoré musí zvládnuť každý začínajúci lezec. V prípade šikovných kurzistov, vždy vieme zaradiť aj niečo naviac. Nielen po tomto kurze zostávame s našimi kurzistami v kontakte a ponúkame im možnosť konzultácií napr. pri výbere lezeckého materiálu, pri výbere lezeckej oblasti a pod.

Kurz viacdĺžkového lezenia

2-dňový kurz organizujeme na Hrádku v pohorí Vtáčnik. Začíname večernou prednáškou a zoznámením sa. A potom dva plné dni na 90m andezitovom skalnom brale. Je to o práci na štandoch, ako istiť prvolezca, druholezca, dvoch druholezcov, práca s dvojitými lanami, poriadok na štandoch a pod. Okrajovo sa venujeme aj zakladaniu vlastného istenia (friendy, vklínence, slučky). Tento kurz je vhodných pre ľudí, čo vedia na skalkách vyliezť bez problémov cesty v obť. 5 UIIA a ovládajú základné zručnosti súvisiace s lezením (viď základný kurz skalného lezenia). Absolventi tohto kurzu sa budú cítiť bezpečne a isto v odistených viacdĺžkových cestách.

Individuálne kurzy lezenia na skalách

V tomto sme maximálne prispôsobiví, naplánujeme kurz podľa predstáv klienta. A aj v priebehu kurzu vieme náplň kurzu prispôsobiť. Väčšina záujemcov má záujem o technickú záchranu, zlaňovanie, príp. o prácu na štandoch. Ale môže ísť aj o zážitkové lezenie pre niekoho, kto si chce lezenie len vyskúšať. Vieme pripraviť aj kurz so zameraním na mentálnu stránku lezenia (strach, motivácia, vôla…). Tieto kurzy sú vhodné pre jednotlivcov, dvojice, malé skupinky. 1-2 dňové… Západné SK, stredné SK, V. Tatry…

Zimné sústredenie vo Vysokých Tatrách

V posledných rokoch (vrátane 2020 – 2x) má toto sústredenie skôr podobu workshopu – buď pre naše blízke okolie alebo pre členov HK Filozof BA. Je prioritne zamerané na problematiku lezenia ľadov (v Malej a Veľkej studenej doline), oboznámenie sa s lavínovou problematikou, ako aj na základy pohybu v zimnom teréne. Sústredenie plánujeme postupne rozšíriť o základy mixového lezenia a spraviť z neho základný zimný kurz pre verejnosť.

Na začiatku bolo spomenuté aj letné tatranské sústredenie vo V. Tatrách, príp. skalkárske sústredenie na Sitne. Nejde o kurzy, skôr je to také stretnutie našich známych a mnohí z nich boli naši kurzisti. A keďže mnohí z nich sa stali našimi kamarátmi, radi pre nich organizujeme aj takéto akcie. Toto je tiež jeden z benefitov našich kurzov, zostať s kurzistami v kontakte a ak je záujem obojstranný, stretávať sa s nimi aj naďalej pod skalami a na skalách.

Letný horolezecký kurz a lektorovanie na inštruktorských kurzoch pre SHS JAMES

Minulé roky (vrátane 2020) som pôsobil aj v pozícii inštruktora na Základnom letnom horolezeckom kurze vo V. Tatrách. Taktiež je v pláne pripraviť takýto kurz pod hlavičkou Colours of Climbing. Bolo to v pláne už v roku 2020, je to v pláne aj do budúcnosti, len niekedy sú okolnosti (covid-19) silnejšie ako naše chcenie. Ale záujemcovia, môžete sa predbežne hlásiť.

Taktiež dlhodobo pôsobím v Metodickej komisii SHS JAMES a v rámci nej sa o.i. zúčastňujem ako lektor na inštruktorských kurzoch. V roku 2020 som 1x lektoroval na Kurze inštruktorov lezenia na umelých stenách (v BA) a 2x na Kurze inštruktorov lezenia na skalách (Kaľamárka, Machnaté). Je to trochu iná práca ako so začiatočníkmi, ale veľmi osožná pre obe strany, keďže už je to skôr o nastavení systému, hľadaní postupov, vymieňaní skúseností a zdokonaľovaní sa daných zručností.

Ak vás ponuka našich kurzov, ako aj atmosféra kurzov, zaujala, budem sa tešiť, ak sa na nejaký náš kurz prihlásite…

Ponuku našich kurzov nájdete na tejto stránke v sekcii „Lezecké kurzy„.

Text: Igi M., igi@coloursofclimbing.sk (jan. 2021)
Fotky: Katka Š., Martin B., Lukáš Č., Peter J. a Igi M. (a jeho archív)

Facebook Comments Box