Menu Zavrieť

Leonidio

Počas leta 2019 som mala mesiac voľno. Predstava bola vyraziť túlať sa niekam k moru či po skalkách v zahraničí. Leto sa šuchlo, užilo krásne inak, nečakane a na našom malebnom Slovensku. Tá chuť vyraziť ďalej však ostávala a tu niekde padlo slovo Leonidio.

Novšia grécka lezecká oblasť, s množstvom krátkych športových ciest a aj oblasťou s viacdlžkovým lezením. Letenky do Atén v polovici októbra 2019 vychádzali okolo 100€ aj s jednou veľkou batožinou. Parťáčka Mirka bola ready a zistili sme, že je nás vlastne viac čo sa na termíne zhodneme a teda bude isto veselo.

Nás dve s Mirkou trošku potrápilo, že sme dopredu nemali istý prenájom autíčka, nakoľko ani jedna nevlastníme kreditnú kartu. Keď sa však chce tak sa všetko dá… Pravda je, že nás to vyšlo drahšie, ale stále 140€ za prenájom auta na týždeň s plným poistením je myslím fajn.

Nuž, teda po pristání v Aténach sme zvládli 3 a pol hodinovú cestu autom do Leonidia. Ritky nám tŕpli po celom dni, ale pohľad z apartmánu pri západe slnka už stál za to. Večerali sme hneď v štýlovej reštike „ EnLeonidio“  luxusný grécky šalát, ktorý sme ledva dojedli a v ktorom, ako sa kamarát vyjadril boli paradajky povýšené na naj odrodu ovocia. Mňam ?

Ráno sme vyrazili celá partia 12 mesiačikov do sektoru Saint Nicholas. Bolo teplo a hľadali sme tieň a zároveň sme chceli byť trošku pokope a teda aby si zaliezli aj siláci aj tí menej siláci. Nebolo to veru také to waw lezenie kvôli ktorému sa cestuje za hranice… Ale rozhýbali sme sa.

Ďalšie dni sme navštívili už krajšie miesta…

Kokkinovrachos = sektor, na ktorý sme videli priamo z apartmánu, tiahly „múr“ skál, kde sú v jednej časti aj viacdĺžkové cesty.

  • nakoľko je tento sektor orientovaný južne a teda ceeeely deň na slnku, vybrali sme sa tam skoro ráno. Neuvedomili sme si, že hoci my si privstaneme a vyrazíme o 6.00 tak svitať nám začne až niečo okolo 7.30. Takže sme kráčali s čelovkami za tmy pod skaly a už okolo 10.30 sme kráčali slnkom pripečení naspäť.

Utekanie pred slnkom som ja veru v polovici októbra nečakala, no ani kúpanie sa v mori. A to bolo teda luxusné. Kde nik tu nik na celej pláži a teplota vody presne taká osviežujúca aká je po aktívnom dni príjemná. Toto sa nám veľmi podarilo 🙂

Elona = sektor asi 20 minút cesty autom od Leonidia do kopcov. Nádherné tufy, tufy, tufy a previsy.

  • pre nás dve s Mirkou bol toto iba výlet a rest day. Je to sektor kde si zaleziete asi od obťažnosti 7a, no bolo to fotogenické a fakt tufami špecifické miesto, ktoré sa oplatilo vidieť.

Sabaton = kúsok od dedinky Leonidio, takmer rovno nad moríčkom sa týči pás skál, kde už okolo 12tej začína tieň. Tu sme liezli 3x a mne sa tu veľmi páčilo. Na skaly sa vyliezalo z olivového hajíka, kde mali lezci rôzne povešané hamaky a občas v nich spiace deti. Hoci je pravda, že občas boli v cestách zbytočne sekané chyty, prostredie a dojem, čo miesto vytváralo bolo také pokojné, dovolenkové.

  • Zaliezli sme si tu všetci a ja som si tu vybrala pekné 7a s názvom Born 2 be precious a prvýkrát som si odskúšala nacvičovanie krokov, pokusovanie, krokovanie a také to ozajstné hľadanie ako prekonať samu seba. Vedela som, že sa to dá a aj dalo.

Nový zážitok pre mňa na záver nášho týždňového pobytu.

Posledného poldňa sme strávili vylihovaním pri mori a vegetením a kúpaním.

Ooo a zabudla som, akurát boli dozreté granátové jablká. Mňam, tie sa nám podarilo aj otrhnúť zo stromov a aj kúpiť kilo ( 4 kusy ) za 50 centov na miestnom trhovisku.

Hmmm a ešte k labužníčeniu…. po večeri nás veľmi tešili nanukové „jednohubky“ každý s inou príchuťou a za 40 centov… no nedopraj si 🙂

Autorka článku, ale aj jej konzultantka podporujú túto dobročinnú ZBIERKU.

Text: Barča H.
Asistencia: Mirka K.
Foto: Barča a Mirka a spol. plus internet (odohralo sa v 10/2019)

Facebook Comments Box