Menu Zavrieť

Jahňací štít – Stredom steny – sprievodca

V septembri 2019 sa v rámci Kurzu inštruktorov horolezectva 3. kvalifikačného stupňa SHS JAMES (MCI) podarilo preistiť staršiu cestu v južnej stene Jahňacieho štítu vo Vysokých Tatrách. Ide o cestu „Stredom steny“ z roku 1949 od prvovýstupcov K. Bocek a J. Šádek a jej obťažnosť sa pohybuje v stupni 4-5 UIIA. V ceste bolo osadených 6 nitov na 3 istiacich stanoviskách (3x 2 nity). Preistenie bolo realizované v koordinácii so „Správou Vysokých Tatier SHS JAMES„, členmi Metodickej komisie SHS JAMES a inštruktormi SHS JAMES, menovite Peter Hašta (HK Horec LM), Miro Ďurovec (HK Manín PB) a Igi Marks (HK Filozof BA).

Na štandoch sú osadené nerezové nity, značka Mammut, priemer 10 mm a dĺžka 70 mm. Nity financoval SHS JAMES (Komisia ochrany prírody). Účelom odistenia cesty bolo „odľahčiť“ lezecké cesty na Žeruchách, Kozom štíte a Kozej Kôpke v prípade, že sa na Chate pri Zelenom plese stretne viacero kurzov. Samozrejme, cesta je vhodná nielen pre kurzistov pod vedením inštruktorov MCI v rámci kurzov horolezectva, ale hocikomu, kto zvládne samostatne pôsobiť v horolezeckom teréne vo Vysokých Tatrách a disponujeme k tomu patričnými zručnosťami. Taktiež ju napríklad odporúčame začínajúcim lezcom v letných Tatrách. Ďalšie odporúčané cesty pre začínajúcich tatranských lezcov nájdete napr. TU.

Nástup

Nastupujeme z Chaty pri Zelenom plese po žltej TZT do Červenej doliny smer Jahňací štít. Kúsok pod serpentínami (a reťazami) v príhodnom mieste opustíme značenú žltú TZT a traverzujeme pod stenu. Viď foto. Nástup od chaty trvá cca 60-70 minút. Nástup do cesty je viditeľný už od Červeného plesa a následne ho vieme identifikovať aj zo žltej TZT.

Lezenie

Cesta má 3 lezecké dĺžky. Odporúčame dvojité/polovičné laná s dĺžkou 60 m. Prvá lezecká dĺžka (obť. V) má cca 50 metrov, druhá lezecká dĺžka (obť. IV-V) má cca 53 metrov a posledné tretia lezecká dĺžka (obť. III) je kratšia a má cca 30 metrov. Nasleduje dolez cca 100 metrov po trávach strmým terénom (obť. CH-I) na žltú TZT tesne pod vrcholom Jahňacieho štítu. V lezeckej ceste sa nenachádzajú žiadne postupové istenia, preto je potrebné si do cesty zobrať okrem dostatočného počtu karabín a slučiek aj sadu vklínencov a friendov (príp. skoby). Keďže ide o cestu z roku 1949, je to pomerne prirodzená línia, opis cesty nájdete v starších sprievodcoch (A. Puškáš 1, cesta č. 25; F. Kroutil 3, cesta č. 2124).

J. Šádek, Jahňací štít

Ak by ste si chceli prečítať o jednom z prvovýstupcov cesty (J. Šádek), odporúčam napr. tento článok. V článku sa okrem iného dozviete o ďalších Šádkových prvovýstupoch v Tatrách, o tom, ako sa kedysi „manipulovalo“ s históriou, ale aj o tzv. „Šádkovych jedničkách“ (skobách).

Ak by sa chcel niekto dozvedieť viac o názvosloví Jahňacieho štítu, ako aj iných štítov, dávam do pozornosti publikáciu: Bohuš, I. 2018. Príbehy zemepisných názvov Vysokých Tatier.

Text: Igi M., igi [zavináč]coloursofclimbing.sk
Fototopo: Peter Hašta a Igi M.
Foto: AP1, FK3, tatry.nfo a archív Igi M.

Facebook Comments Box