Menu Zavrieť

Zbierka: LEZ A ŠPORTUJ PRE DOBRÚ VEC – vyhodnotenie

Dobrá vec sa podarila!

Začiatkom decembra 2019 sme spustili zbierku, ktorou sme chceli pomôcť Martinke z Ružinova (v BA). Pôvodný plán bol vyzbierať peniaze na dvojmiestny skúter, ktorý sme jej chceli odovzdať v priebehu mája 2020 na 10. ročníku Rodinných trhov Ružinove. Človek mieni, život a covid-19 menia. Veľa vecí sa za tú dobu pomenilo, ale pôvodná idea, pomôcť Martinke a sekundárne prezentovať športovcov (lezcov, aj nelezcov) ako ľudí, ktorí vedia pomáhať, sa podarila.

2.100 €

2.100 € je suma, ktorú sa nám podarilo vyzbierať. ĎAKUJEME krásne!

Túto sumu sme slávnostne odovzdali v pondelok 28.9.2020. Ďakujeme najmä lezeckej komunite (ale aj bežeckej, nešportovej a všetkým). Priatelia, evidujeme viac ako 80 príspevkov, nebudeme menovať. V mene Martinky a jej sestry veľká VĎAKA každému, kto prispel alebo sa niekde o zbierke zmienil. Výškou vyzbieranej sumy boli dievčatá v dobrom zaskočené a prekvapené 🙂

Prečo sme peniažky odovzdali až koncom septembra a nekúpili skúter, ktorý bol pôvodne v pláne?

Zbierka mala byť ukončená v máji 2020, kvôli opatreniam v súvislosti s covid-19 sa nemohli organizovať hromadné podujatia (a ani Rodinný trh v Ružinove), potom prišlo leto, baby boli v kúpeloch, my sme rozmýšľali, kde uskladniť a parkovať skúter atď. Čítajte…

Silvia s Martinkou sa nedávno vrátili zo sedemtýždňového pobytu v kúpeľoch v Kováčovej, ktorý Martinke opäť veľmi pomohol. Kováčovú potrebuju každoročne, doslova tam Martinku postavia na nohy. Začala tam opäť chodiť s chodítkom, čo bez kúpelnej liečby nedokáže. Doplatiť však museli cca 3.700 € zo svojich zdrojov, čo znamená, že týchto 2.100 € im síce nebude stačiť na budúci rok, ale veľmi pomôže. Martinka so sestrou sľúbili, že nám potom pošlú fotky, aby ste videli, že je to naozaj ?

A tiež, keď sme riešili parkovanie skútra, začala to byť nočná mora, pretože taká vec by pred bytovkou bola veľmi na očiach. A aj keď sa nám podarilo zohnať garáž, bola na ich pomery ďaleko. Nakoniec sme sa rozhodli po vzájomnej dohode s Martinkou a jej sestrou pre pobyt v Kováčovej. Veríme, že túto zmenu budete akceptovať.

Peniaze majú slúžiť a nie byť danajským darom. Nech teda slúžia zdraviu!

Lili, Maťo & Igi (4.10.2020)

Dovetok Igi M.:
Z mojej strany patrí veľká vďaka Maťovi Patoprstému z Miestneho úradu BA-Ružinov nielen za tip a v neposlednom rade aj Lili Wienkovej za koordináciu a energiu (nielen), ktorú do toho dala. Obaja sa podobným aktivitám venujú dlhodobo, s Martinkou a sestrou už majú ďalšie plány ohľadom pomoci, bolo mi potešením s nimi spolupracovať ? Ak chcete pomôcť aj v budúcnosti, sledujte Rodinné trhy v Ružinove.

_______________________________
Článok s názvom „LEZ A ŠPORTUJ PRE DOBRÚ VEC alebo DVOJMIESTNY ELEKTR. SKÚTER pre Martinku„, ktorým sme odštartovali našu zbierku a oslovovali (športovú) verejnosť bol publikovaný na tomto webe 3.12.2019 a jeho znenie nájdete nižšie. Vrátane Martinkinho príbehu, zmyslu zbierku a pod.
_______________________________

Milí lezeckí a športoví kamaráti, známi, aj neznámi,

s vašou pomocou by sme chceli pomocou neformálnej zbierky rozbehnúť projekt „LEZ A ŠPORTUJ PRE DOBRÚ VEC alebo DVOJMIESTNY ELEKTRICKÝ SKÚTER pre Martinku“.

                Podstatou projektu bude liezť (športovať) a za každé lezenie (športovanie) symbolickou sumou prispieť Martinke, ktorá potrebuje pomoc. A aj takto prezentovať lezcov (a športovcov) ako ľudí, ktorí vedia pomáhať nielen na skalách a v svojom okolí, ale aj v bežnom živote a neznámym ľuďom. Samozrejme, prispieť môže každý, nielen športovci 🙂

                Zmyslom a cieľom zbierky je finančne prispieť Martinke najmä na kúpu dvojmiestneho elektrického trojkolesového skútra, ktorý jej umožní rýchlejšie presuny, ale napr. aj absolvovať dlhšie výlety. Príbeh Martinky si môžete prečítať nižšie.

                Zbierka sa organizuje v spolupráci s podujatím „Rodinné trhy v Ružinove, BA“ (10. ročník sa bude konať v máji 2020). V rámci jednotlivých ročníkov pomohli ľudia cez „Rodinné trhy“ už viacerým osobám (rodinám), ktorí sa ocitli vinou nešťastnej zhody náhod a osudu v hmotnej núdzi. Väčšinou išlo o finančný príspevok, tentokrát sa budú peniaze zbierať na konkrétnu vec. Samozrejme, peniaze sa budú zbierať aj cez iné komunity a o prípadných iných formách pomoci vás budeme priebežne informovať. (Facebook: Rodinné trhy)

Formy príspevku a pomoci:

  1. za každé lezenie alebo ľubovoľnú  športovú aktivitu v období do 15.4.2020 príspevok v hodnote 0,50 €
    príklad: pôjdem 9x na umelú stenu, 5x na skialpy, 3x na badmington, 2x plávať = spolu 19 aktivít = 19 x 0,50 € = prispejem sumou 9,50 € – teda, čím viac športuješ, tým viac pomôžeš ;
  2. alebo jednorázový dobrovoľný príspevok v sume min. 5 eur;
  3. alebo zdielanie a informovanie svojho okolia o tomto projekte a pomoci pre Martinku;
  4. príp. sa môžeš stať našim komunikačným ambasádorom vo svojom regióne, komunite a pod.

                Na začiatok postačí, ak prejavíte záujem, ozvete sa mi a v priebehu apríla 2020 dotyčného oslovím a odkomunikujem „zaslanie“ peňazí.

                Za projektom stojí Lili Wienková a Igi Marks.

                 Lili je spoluorganizátorkou „Rodinných trhov„, dlhodobo spolupracuje s Miestnym úradom Ružinov, BA (Odbor sociálnych vecí) a taktiež dlhodobo v svojom okolí organizuje pomoc pre ľudí, ktorí to potrebujú. Čo sa  mňa týka (Igi), tento nápad vznikol počas našich viacerých debát s Lili a moja úloha v tomto projekte je koordinačná a najmä komunikačná smerom k lezcom, športovcom a osobám, na ktorých mám dosah.

                Keďže ide o neformálnu zbierku, sme to len my dvaja (Lili, Igi), ktorí vám našimi menami a slovom vieme garantovať, že peniaze pôjdu na správnu vec.

Číslo účtu na ktoré môžete posielať vaše príspevky:     

  • SK85 1111 0000 0067 0216 1009 (účet Igi)
  • alebo
  • SK23 8330 0000 0029 0145 1748 (účet Lili)
  • do správy prosím napíšte „pre Martinku“

Časový harmonogram:

  • 3.12.2019 – 30.4.2020            trvanie zbierky
  • prelom apríla a mája 2020    administrácia
  • máj 2020                                Rodinný trh v Ružinove (BA) a odovzdanie peňazí Martinke (prostredníctvom Lili na Rodinnom trhu)

Kontakt:                             

  • igi.marks[zavináč]gmail.com    
  • alebo „Messenger FB Igor Marks“
  • UDALOSŤ na FB

                Projekt/zbierku sme pred pár dňami predstavili nášmu blízkemu okoliu. Najprv zostali trochu zaskočení, ale odozva bola nakoniec pozitívna. A niektorí z nich už dokonca prispeli. Veríme, že pozitívna odozva bude aj v našom širšom okolí.

                A aj s vašou pomocou Martinke isto  pomôžeme.

                                                                                                              Ďakujeme. Martinka, Lili a Igi (3.12.2019)
igi.marks[zavináč]gmail.com

___________________________________

Martinkin príbeh

                Ďalší ročník Rodinných trhov Ružinovčanov bude už okrúhly desiaty. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli, že podporíme rodinku väčším projektom a dáme viac času na prispievanie. Tak tu je príbeh, komu pomáhame tentokrát.

                Martinka je usmievavé 28-ročné žieňa, ktoré aj napriek neľahkému životu nehádže flintu do žita. A je to najmä vďaka jej obetavej sestre Silvii. Obidve tvoria nerozlučnú dvojicu, Silvia je Martinkina pravá, aj ľavá ruka. A vlastne aj obidve nohy, pretože momentálne sa Martinka dokáže pohybovať len na vozíku a Silvia ju všade sprevádza. Je nádej, že bude chodiť, na to však musí cvičiť a rehabilitovať. Momentálne denne nachodia/navozia kilometre na prechádzky a áno, často aj po doktoroch.

                Ale začnime od začiatku. Martinka sa narodila predčasne a bola 15 minút kriesená. Má detskú mozgovú obrnu, ktorá ju neskôr pripútala na vozík. Keď mala 7 mesiacov, tak jej zomrel otec, zostala s mamou ,bratom a sestrou Silviou. Do 2 rokov ležala, približne v 4-5 rokoch začala rozprávať. Jej o 16 rokov staršia sestra Silvia sa rozhodla pomôcť a urobila si rehabilitačný kurz, aby sa mohla o ňu starať. Po operácii šliach na nohách v 11-tich začala chodiť pomocou detského pavúka, avšak kvôli šarlachu rehabilitáciu nemohla dokončiť, čo ju nadobro pripútalo na vozík. Stav sa vždy mierne zlepšil, keď bola v kúpeľoch, kam chodila do 18-tich, každý rok.

                Od 18-tich rokov poisťovňa kúpele len pripláca (stále musia doplatiť 1.100 €), a tiež len každý druhý rok. Na to, aby sa jej stav zlepšil ich však Martinka potrebuje každý rok. Ak by mohla absolvovať cca polročnú liečbu, dokázala by sa postaviť na palice. Obetavá Silvia dala už veľa vlastných peňazí na pobyty v Kováčovej. Keby to neurobila, Martinka by nemala ani len šancu sa niekedy postaviť. Financie sa však minuli, keď nepripláca poisťovňa, pobyt stojí cca 3.500 €.

                Bývajú spolu s mamou v jednej domácnosti, peniažky šetria, kde sa dá, aby mohli ísť do kúpeľov každý rok. Majú ľudí okolo seba, ktorí im pomáhajú, no vidia, že cesta je ešte dlhá.

                Martinka spolu so Silviou majú však v danej situácii ešte jednu túžbu. Aby sa mohli rýchlejšie presúvať a chodiť aj na dlhšie výlety, už dávnejšie poškuľujú po elektrickej kolobežke pre dvoch. Minulý rok stála okolo 2.800 €, tento sa cena znížila na cca 1.700 €.

                My by sme im s týmto snom radi pomohli, takže ak sa chcete pridať, tu je odkaz na konkrétny model.

                Keď každý prispejeme čo už len malou sumou, určite to spolu dáme!

(Martinkin príbeh spracovala Lili)

Facebook Comments Box